Kategorije izdelkov

RUDARITE Z OSNOVNO PLOŠČO ASROCK H110 PRO BTC+ -- Podpira 13 Grafičnih kartic

O kriptovalutah govorijo vsi.

Kriptovalute niso novost, so pa letos postavile rekord v priljubljenosti in tudi vrednosti. Za seboj imajo že skoraj osemletno zgodovino, v tem času so tudi že nekoliko dozorele, zato si oglejmo, kaj se dogaja na tem področju. Izpostavili bomo Etherium in rudarjenje le-tega.

Ether - V okviru projekta Ethereum je nastala kriptovaluta ether, za katero številni pričakujejo, da bo ostala prava kriptovaluta prihodnosti, medtem ko naj bi bil bitcoin nekakšno digitalno zlato. Bitcoin bi načeloma lahko nadgradili, da bi izpolnjeval še druge funkcije, a je enostavneje in učinkoviteje postaviti novo verigo blokov. Zato imamo dandanes več sto (!) kriptovalut, med njimi tudi ether. 

Ethereum je projekt, ki na podlagi veriženja blokov ponuja platformo za izvedbo pametnih pogodb, ether pa je pripadajoča kriptovaluta. Pametne pogodbe so zapisane v računalniškem jeziku in predstavljajo kodo, ki se samodejno izvede, ko je pogoj izpolnjen. Če v pogodbo zapišemo, da bomo na določen račun ob nekem datumu nakazali nekaj denarja, se to brez izjeme zgodi. Pogodba je neposredno izvršljiva, obenem pa je shranjena v javni verigi blokov, torej je vidna vsem.

Ethereum ponuja EVM (Ethereum Virtual Machine), v katerem lahko teče kakršenkoli program ne glede na programski jezik, osnovna podstat verige blokov pa se pri tem ne spremeni